Tuleviku töökohtade programm

Kuidas valmistatakse kvaliteetset mööblit






Kuidas valmib Radissoni hotelli mööbel Leetu, milline näeb välja tulevaste laevade sisustus ning millised on kõrgema hinnaklassi mööblilahendused ja trendid - seda kõike saime näha oma külastuskäigul Standardisse.

Külastasime Standardi tehaseid Kosel ja Tallinnas. Kose tehase tootmisjuht Üllar Liibert andis põhjaliku ülevaate tehasest, masinatest ja töökorraldusest. Tallinnas rääkisime Standardi, Kagu-Eesti Puiduklastri ja TSENTRI koostööst ning noorte kaasamisest tuleviku mööblitööstusesse. Juhatuse liikmed Priit Tamm ja Enn Veskimägi nägid suurt kasutamata potentsiaali noortele mööblitööstuse võimaluste populariseerimisel.

Kohtumise lõpuks leidsid osalejad, et see on esimene samm tihedama ja sisukama koostöö suunas. Plaanis on jätkata omavahelist koostööd muuhulgas valdkonna populariseerimise ja noorte kaasamise suunal.


Standardi juhatuse liikme Priit Tamme sõnum nooretele

Noortel on võimalik töötada rahvusvahelises ettevõttes, mis on suunatud ekspordile. Standardis saab teha moodsate vahenditega moodsaid asju. Iga projekt on erinev, seega ei teki rutiini. Standard investeerib tootmise digitaliseeerimisse ning liitreaalsus ja 3D printimine on tehnoloogiad, millega soovitakse ennast kurssi viia ja kasutama hakata.

Standardist

AS Standard on Baltimaade suurim ühiskondlike ruumide sisustamisega tegelev ettevõte. Standardi äritegevus jaguneb kahe põhisuuna vahel: lahendused hotellide ja muude projektikeskset lähenemist vajavate ruumide sisustamisel ja büroopindade interjöörilahendused.



Standardi toodangust 30% moodustavad kataloogitooted ning 70% eritellimused. Standardis töötab üle 200 inimese ja aasta käive on u 25 miljonit, millest eksport on u 75%. Peamised eksportriigid on Skandinaavia riigid, Baltimaad ja Saksamaa, 2018.a oli esimene müük ka Indiasse. Standardi juhatuse liikme Priit Tamme sõnul ei saa turul konkureerida hinnaga, vaid peab leidma kliendid, kes hindavad muid väärtusi, näiteks Standardi üheks lisaväärtuseks on oma mööblipaigalduse meeskond.

Standardi tehaste külastus oli väga huvitav ja inspireeriv. Tehased on küll juba varsti 75-aastased, kuid sisu on kaasaegne ja hubane ning õhkkond sõbralik. Silma jäi see, et kuigi tehased on varustatud tipptasemel tehnoloogiaga, on siiski ka käsitööl väga suur roll. Näiteks on Standardil võimas automaatne pihustusliin, kuid väga palju tõid tehakse käsiviimislusena, kuna sissetulevad tööd on väga erinevat laadi ning mahud ei ole nii suured, et tasuks liin tööle panna. Tootmises kasutatakse peamiselt erinevaid plaatmaterjale ja täispuidust kasutatakse ainult väärispuitu, n tamme ja pööki. Palju kasutatakse ka metalli erinevate konstruktsioonide tegemisel. Isegi üks nahaga kaetud kapp oli tegemises (vo on see järgmine trend mööblitööstuses?).  Huvitav oli tõdeda, et valged toonid on asendumas järjest enam tumedate toonidega. Väga äge oli näha ka seda, et Standardil on oma kogenud tootearendaja, kes katsetab erinevaid uudseid lahendusi, kuna klientide soovid võivad vahel olla väga ootamatud ja raskesti teostatavad.

Tore oli näha mitmeidki noori inimesi töötamas erinevatel tööetappidel. Kuid sellest hoolimata peab Standard üheks suurimaks probleemiks kvalifitseeritud tööjõu puudust, mistõttu peab isegi mõnest tellimusest loobuma. Eesti koolides õpetatakse vähem spetsialiste, kui reaalne nõudlus turul on. Eestlased ei ole nõus ka vahetustega töötama, mis pisut leevendaks tööjõu probleemi. Sellest lähtuvalt on Standard avatud koostööks noortega.